2014. július 5., szombat

Egy jó fotóstábor sose rossz!

Július 24-én kedden elérkezett az utolsó vizsgám napja. Én már túrahátizsákkal ültem be a padba számot adni a tudásomról. Kicsit oldotta bennem a feszültséget a tudat, hogy akárhogy is lesz, a vizsga után nekem is beköszönt a vakáció. Amint beadtam a dolgozatomat felkaptam hátizsákomat és irány a vonatállomás. Ám az úti cél most nem az otthon, édes otthon. Tolna megye egy eldugott kis gyöngyszeméhez siettem. Két éve jártam itt utoljára és egyben először. Már akkor is elvarázsolt a hely amit csak úgy szoktak nevezni: Pacsmag. Inkább hasonlít egy földi édenkertre, mint valamiféle emberlakta vidékhez. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány épület van itt. Ezeken kívül amerre indulunk, a természetbe botlunk. Jellemzőek a környéken a mezőgazdasági kultúrák, kisebb facsoportokkal tarkítva. Számomra a legérdekesebb még is a tó rendszer, ami mellette fekszik. Sok vonatozás és buszozás, valamit gyaloglás után elértem végre a kis épületegyüttest. A nagyobb épület előtt néhány fotósállvány sorakozott. Kicsit följebb egy kártyázó társaságot is megpillantottam. Megérkeztem! Szinte felfoghatatlan volt, hogy az egyik pillanatban még vizsgázok, a másikban meg már a legjobb fotóstáborba csöppentem. 
Tábori hangulat

 A tavak mellett már kikeltek a jégmadár fiókák. Kevésbé félénkek, mint az idősebb generáció, így ők minden táborlakónak állandó témát biztosítottak. Habár szerda hajnalban esett az eső, mégis a lessátorban ért a reggel. Az esőben kevésbé mozogtak a madarak, de amint enyhült a zivatar, megjelentek a "repülő drágakövek". 
Jégmadár - Alcedo atthis
Nyújtás
Halakra várva
Dzsungellakó
Fiatal "drágakő"
 Ez egy szabad tábor. Mindenki az csinál, azt fotózik, amit csak szeretne. Ezért madárfotózáson kívül igyekeztem mindenféle témában kipróbálni magam. 
 Nagyon ritkán fotózok tájakat. Sokkal nehezebb dolog, mint amilyennek látszik. De azért most megpróbáltam:
Nyári szellő
Búzamezőn
Makró témából is akadt bőven. A környező réteken rengeteg rovarfajjal találkoztunk, virágokból is akadt bőven. Így ez is egy kimeríthetetlen téma-tára a fotóstábornak. Íme egy csokor a héten készült makrófelvételeimből:
Méretarányok
Feketevégű lágybogarak párzása - Rhagonycha fulva
Start
Megpihenve
Csepp-ernyő
Bakszakáll
Éjszakázni készülő sakktáblalepke
Nyugovóra harangoznak
Éjszakai vízió
Vidámság
Így készült a pipacsfotó (fotó: Heltai Eszter)
Harangvirágok és sakktábla lepkék közt (fotó: Heltai Eszter)
A környék igen híres dámvad állománnyal rendelkezik. Idén nem jutottam el odáig, hogy én is beüljek lessátorból fotózni őket, de egy délutáni barangolásunk során sikerült becserkelnünk őket. Már pont lement a horizont alá a nap mire majdnem fotózható távolságra sikerült kerülnünk hozzájuk.
Seregélytaxi
Dámszarvasok
Szarvas minimál
Ugyan lemaradtam a tábor első 2 napjáról, de azt hiszem a maradék napokban remek élményekkel, és számos képpel gazdagodtam. A vizsgák okozta stresszt úgy vélem ilyen környezetben a legjobb kipihenni. Remek társaság, a sok régi motoros mellett megismerhettem új arcokat is. Remélem hosszan tartó barátságok lesznek ezekből. A többiektől szebbnél szebb felvételeket láthattam, amikből sokat tanultam. Nagyszerű tábor volt ez ismét! Barátok, fotózás, madarászat... Sose kezdődjön rosszabbul a nyár! :)

4 megjegyzés: