2014. augusztus 7., csütörtök

Családi nyaralás

Eljött a közös családi nyaralás ideje is, amelyet a Balaton-felvidék egy csodás kis falucskájában, Pécselyen töltöttük. Az ismerősünk nyaralója egy falu melletti szőlős-gyümölcsös telken található. Megérkezésünk estéjén tett rövid séta alkalmával máris két kígyászölyvet sikerült megfigyelni. Sose kezdődjön rosszabban egy nyaralás :) A környéken akadt téma bőven. A boglárka lepkék kihagyhatatlan fotóalanyaim. Sok helyen előfordulnak, néhol tömegesen is, de számomra mégis kedvesek ezek az apró lepkék.
Színes rétek lakója
Virágcsalogató
Levélhídon
Színes rétek lakója II.
Őrangyal
Egy másik én
Ellenfényben
Fehér virágágyon
  Lepkéken kívül is sok makrótémára leltünk:
Poloska a csúcson
Katáng eső után
Murok és katáng randevúja


Ernyős naplemente
Baracklevelű lélek
Aranyos rózsabogár - Cetonia aurata
Pöször-pihenő
Keresztes lovag
 A Tihanyi-félszigetre is ellátogattunk. A levendulás házat ajánlom mindenkinek, mert nagyon szépen kialakították ezt a bemutató létesítményt. A bemutató vetítés során a tavalyi VM diaporámát is lejátszották, így nagy örömömre saját fotómba is belefutottunk a kiránduláson. :) A Belső-tónál időztünk egy kicsit, hogy szemügyre vehessük az ürgéket:
Kukucs
Kukák őrzője
Ürge - Spermophilus citellus
A Magas-Bakony is gyönyörű hely, ide is tettünk egy kitérőt. A Boroszlán tanösvényen elindulva még nem is sejtettem, hogy cincérföld határát is átléptem. Két különleges cincérfajjal is találkoztunk utunk során. 
Gyászcincér - Morimus funereus
Havasi cincér - Rosalia alpina
Havasi cincér portré
Egyik esős autóutunk során egy vadászó rókával is találkoztunk. Mire kiugrottam a kocsiból már messze járt zsákmányával a fogai közt.
Karak vacsorája
A déli parton strandolás közben is sok jómadár kerülhet az ember szeme elé: bakcsók, függőcinegék, bütykös hattyúk, récék, szárcsák. De ez a kis kócsag is a közelben kutatott a napi betevője után:
Kis kócsag - Egretta garzetta
Halász a sűrűben
Egy hetet töltöttünk Pécselyen, amit nagyon élveztem. Sikerült kipihennem magam, de azért néhány fotóval gazdagabban térhettem haza. Minden olvasómnak legalább ilyen kellemes nyarat kívánok! :)

2 megjegyzés: