2016. április 8., péntek

Tavasz köszöntő

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz... Nagyon vártam már ezt az időszakot. Szeretem megfigyelni hogyan kezd beindulni az élet a természetben. Hallgatni a rügyek pattogását, megcsodálni az erdők, mezők virágba borulását. Ilyenkor érkeznek meg délről vándormadaraink, és újból madárének szól mindenhol. Talán az egyik legszebb időszak ez.

Még a téli szezon utolsó napjaiban ellátogattam egy jó barátomhoz a Vajdaságba. Ősztől kezdve tavaszig üzemeltetnek egy etetőhelyet, amelyet sok ragadozómadár látogat. Nagyon hálás vagyok a két napért, amit náluk tölthettem, mert eddig nem fotóztam még sast ilyen közelről. Ráadásul egyből két fajt. Meglátogatott minket egy öreg rétisas, és egy ritkaságnak számító fekete sas. Ez a példány már évek óta erre a területre jár telelni. Amikor nem volt sas, akkor is akadt bőven fotózni való: egerészölyvek, szarkák, varjak, fácánok, seregélyek rendszeresen mozogtak a les előtt. 
Öreg rétisas az esőben
Fekete sas - Aquila clanga
Világos színváltozatú egerészölyv
Föld felett
Portya
Szemtől szemben
Kakaskodás az esőben
Dolmányos varjú - Corvus cornix
Éneklő seregély
Fenyőpinty - Fringilla montifringilla
Egyhajúvirág - Bulbocodinum vernum
Az ilyenkor szokásossá vált csáfordi túrám idén elmaradt, de a Pilis és Visegrádi-hegység erdeit több alkalommal jártam virágok után kutatva. Elhoztam őket egy csokorban Nektek:
Hóvirág - Galanthus nivalis
Lámpás a sötétben
Nemes májvirág - Hepatica nobilis
Nemes májvirág - Hepatica nobilis
Pompázó leánykák
Sárga a kékben
Fekete kökörcsin - Pulsatilla pratensis subsp. nigricans
Berki szellőrózsa - Anemone nemorosa
Bogláros szellőrózsa - Anemone ranunculoides
A pomázi síkon is nyüzsög az élet. Nem véletlenül hívják Tófenék-nek is. Most is áll még a víz bizonyos részein. Sajnos ez a legtöbb évben kiszárad, ritka az olyan év amikor nyáron is megmarad. De ez most kedvez a gémeknek, kócsagoknak, és a közelben fészkelő gólyáknak is. Vércséket, ölyveket lehet látni bármerre indul az ember a síkon. Őzekkel is gyakran lehet találkozni. Ez még csak a tavasz eleje, kíváncsian várom, hogy mit tartogat számomra a hátralevő része.
Unkákkal táplálkozó fehér gólya
Berepülés
Távolság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése