2016. január 25., hétfő

Aussie Tour 2.0 - Avagy vissza a kezdetekhez...


2010-ben volt szerencsém Ausztráliában tölteni egy hónapot. Pontosan az indulás előtt kaptam meg az első tükörreflexes gépemet. Akkor még azt sem tudtam mi fán terem a raw formátum, vagy mi az a blende. Csak próbáltam megörökíteni mindent amit láttam. Persze automata módban... Akkor már madarásztam, de közel sem ismertem elég jól a madarakat. Még az itthoniakat sem, nemhogy az ausztrál kontinensen élőket.


A ma már megmosolyogtató első próbálkozások kellemes és nosztalgikus emléke még a nem túl jó minőségű kínai rizs sört is jól esővé változtatta, amelyet 11 ezer méter magasan kortyolgattam. Igen. Kínán keresztül éppen Ausztráliába tartottam. Családdal mentünk meglátogatni a külföldre szakadt rokonainkat. Valamint ünnepeltünk is, mivel unokatestvéremet doktorrá avatták, rá pár napra pedig megnősült. Az esküvő után még maradtunk, így egy hónapot tölthettünk ismét a kenguruk földjén.

Nagy reményekkel vágtam neki ennek az egy hónapnak. 6 év alatt azért rengeteget tanultam a madarakról és a fotózásról egyaránt. Az első héten a lányok sütöttek, főztek az esküvőre, így csak helyben, a környéken fotóztam. De itt a közeli parkban is találtam rengeteg számomra új és érdekes dolgot. Az elmúlt 6 év alatt létesítettek a közelben egy vizes élőhelyet, amit rengeteg madár használt. Szerencsére ez gyalog is elérhető távolságban volt, ezért sokszor meglátogattam.



Bóbitás gerle - Ocyphaps lophotes - Crested pigeon

Fehérarcú gém - Egretta novahollandiae - White-faced heron

Szürke legyezőfarkú - Rhipidura albiscapa - Gray fantail

Szivárvány lóri - Trichoglossus haematodus - Rainbow lorikeet

Tarka fuvolázómadár -Gymnorhina tibicen - Australian magpie

Start (Sárgabóbitás kakadu - Cacatua galerita - Sulphur crested cockatoo)

Három királyok (Királykanalasgém - Platalea regia - Royal spoonbills)


Nagyjából fél óra autóútra feküdt a Dandenong Ranges, a maga lélegzetelállító atmoszférájával. A mountain ash-nek nevezett eukaliptuszfa a világon a második legmagasabbra növő fa faj. A cserjeszintben hasonló méretekkel találkozunk. Fa nagyságú páfrányok és pálmák tömege. Ehhez a paradicsomi állapothoz hozzájárult a madarak tömege. Kakaduk, korellák, papagájok minden mennyiségben. Lenyűgözött ez az erdő a maga természetességével és jó kedvével, amelyet a kokaburrák kacagása biztosított.

Eukaliptusz erdő

Eucalyptus regnans - Mountain ash

Királypapagáj tojó - Alisterus scapularis - Australian king parrot

Kakadu portré (Sárgabóbitás kakadu - Cacatua galerita - Sulphur crested cockatoo)

Sárgabóbitás kakadu - Cacatua galerita - Sulphur crested cockatoo


Még az esküvő előtt ellátogattunk 2 nap erejéig Lakes Entrance-be, ahol több folyó is torkollik az óceánba, és több kevertvízű tó is kialakult. Ez gazdag élővilágot biztosított.

Fehérhasú legyezőfarkú - Rhipidura leucophrys - Willie wagtail

Ausztrál pelikán - Pelecanus conspicillatus

Ausztrál pelikán - Pelecanus conspicillatus

Álarcos bíbic - Vanellus miles - Masked lapwing

Álarcos bíbic - Vanellus miles - Masked lapwing

Üregi nyúl - Oryctolagus cuniculus

Koccanás (Fekete hattyú - Cygnus atratus- Black swan)

Ausztrál fecske - Hirundo neoxena - Welcome swallow

Habok

Este a parton

Fehérhasú legyezőfarkú - Rhipidura leucophrys - Willie wagtail

Koevolúció


Az esküvő után felkerekedtünk és egy 9 napos túrára indultunk. Elmentünk a fővárosig, Canberráig. Odafele a Vízválasztó-hegység kontinens felőli oldalán mentünk. Alburyban álltunk meg aludni. Itt este még lesétáltunk a Murray-folyó partjára. Másnap a szállásunk melletti parkot is végigjártam. Ez is tele volt madárral. Rengeteg levedlett kabócabőrt is találtam, szinte bármilyen szilárd aljzaton képesek levedleni.

Este a Murray-folyón

Sörényes lúd - Chenonetta jubata - Australian wood duck

Rózsás kakadu - Eolophus roseicapilla - Galah

Lármás mézmadár - Manorina melanocephala - Noisy miner

Énekes papagáj - Psephotus haematonotus - Red rumped parrot

Szarkapacsirta - Grallina cyanoleuca - Magpie-lark

Pápua vízityúk - Gallinula tenebrosa - Dusky moorhen

Lélekvándorlás


Estére elértünk Canberrába, ahol egy kedves ismerősünk fogadott, aki felajánlotta, hogy lakhatunk az erdei házikójában, ami nem messze van a fővárostól, valamint a karavánjában is, ami pedig az óceán parton van. Az erdei házikó is lenyűgöző volt. Hatalmas erdős-bokros terület volt körülötte, kettő kisebb tavacskával. Rendszeresen jártak be a kenguruk, és találtunk egy wombat lakot is, sajnos a lakója nélkül. A madárvilágra itt sem lehetett panasz. Hatalmas hangyák biztosították, hogy ne jöjjek ki a makrófotózás gyakorlatából. A telek bejáratától, amely a dombtetőn volt, rá lehetett látni a Molonglo-folyó völgyére. Ez hajnalban volt a legszebb, amikor megült a pára a völgyben, és a napfelkelte ellenfénye szépen átsütötte. 3 napot töltöttünk itt. Napközben bementünk a fővárosba megnézni a parlamentet és a világháború múzeumot.

Éjszaka az erdei háznál

Sárgafarkú gyászkakadu pár - Calyptorhynchus funereus - Yellow-tailed black cockatoo

Orrszarvú mézevő - Philemon corniculatus - Noisy friarbird

Sárgabegyű cinegelégykapó Eopsaltria australis - Eastern yellow robin

Szörfdeszkán

Kilátás a Molonglo-folyó völgyére

Ívek


Ezután elindultunk az óceánpart felé, South Durrasba. Ez ismét egy csoda hely volt. A karavánparkot egyik oldalról az óceán, másik oldalról egy folyó határolta. Akármerre indult az ember, élővilágba botlott. Az itt töltött két nap alatt fürödtünk is az óceánban, illetve boogie-boardoztunk a testvéremmel, amely remek szórakozásnak bizonyult. Persze reggel meg délután a szebb fényekben fotóztam is. A vendéglátónk egy kenut, meg egy kajakot is a rendelkezésünkre bocsátott. Az egyik naplemente is a kajakban ért. Feleveztem a folyón, ahol volt egy osztrigatelep, ahova rendszeresen jártak táplálkozni a csigaforgatók.

Királypapagáj hím - Alisterus scapularis - Australian king parrot

Közönséges rókakuzu kölyök - Trichosurus vulpecula - Common brushtail possum

Apró csoda

Keleti szürke óriáskenguru - Macropus giganteus - Eastern grey kangaroo

Ausztrál csigaforgató - Haematopus longirostris - Pied oystercatcher

Szemtől szemben (Füstös csigaforgató - Haematopus fuliginosus - Sooty oystercatcher)

Füstös csigaforgató - Haematopus fuliginosus - Sooty oystercatcher

Morajló tenger

Poszeidon haragja




Visszafele a part mentén mentünk Melbournbe, ami további 3 napot vett igénybe. Először egy halászfalu mellett álltunk meg, Bermagui előtt. Itt hatalmas sziklafalak képezték a partot, mellette pedig egy ösvény húzódott bokorsorokkal. Ideális hely madarászathoz. Rengeteg apró énekesmadarat sikerült itt megfigyelni és fotózni, de a legnagyobb szívdobbanást a vándorsólyommal való találkozás okozta.


Vörös szemsávos pinty - Neochmia temporalis - Red-browed finch

Vándorutak találkozása




Következő megállónk Marloban volt. Ehhez a helyhez is nagyon szép emlékek kötnek, ugyanis itt volt a másik nagy madarász élményem. Ausztráliában fontos élőhelyek a strandok. Rengeteg vízi- és parti madár költ itt, vagy áll meg pihenni. Sok információs táblát is helyeznek ki, hogy az emberek is tudjanak ezekről a madarakról, és vigyázzanak rájuk. Minden táblán láttam, hogy milyen veszélyeztetett lilék élnek ezeken a strandokon. Nagy vágyam volt hogy lilét fotózhassak, de sajnos ezidáig nem is láttam lilét. Itt Marloban lementünk a családdal sétálni a tengerpartra, hogy megnézzük a naplementét. Távcsővel kiszúrtam messziről egyetlen egy lilét pár réce társaságában. Ruhástul hasra vetettem magam az iszapban és elkezdtem felé kúszni, már fényképezőgéppel a kezemben. Lassan, meg-megállva haladtam. Egészen közel meg tudtam közelíteni. Ő rendíthetetlenül táplálkozott. Nem tudom hányféle és milyen lilék élnek a világban, de azok közül, amiket eddig láttam, biztos, hogy ez a legszebb.


Csuklyás lile - Thinornis cucullatus - Hooded plover

Csuklyás lile - Thinornis cucullatus - Hooded plover

Ausztrál sirály - Larus novaehollandiae - Silver gull


Meglátogattuk a Phillip-Island-et is. Sajnos idén nem látogattuk meg a kis pingvineket. De voltunk egy csokoládégyárban, és a koala védelmi központban is. Melbourne belvárosa sem maradhatott ki, ahol felmentünk az Eureka Towerbe, a déli félteke legmagasabb lakóépületébe, ahonnan 285 méter magasból csodálhattuk az alattunk elterülő várost.

Egy ikon

Törpe kárókatona - Microcarbo melanoleucos - Little pied cormorant

Lazúr tündérmadár hím - Malurus cyaneus - Superb fairywren

Tyúklúd - Cereopsis novaehollandiae - Cape Barren goose

Melbourne belvárosa a Yarra-folyóval



Végül egy különös csoporttal zárom a beszámolót. Már első nap megérkezésünkkor, este láttam messziről egy hangos repülő rajt. Először azt hittem madarak. Másnap már közelebbről is látszódtak és kiderült, hogy denevérek. Hatalmas denevérek, hatalmas csapatban. Szürkefejű repülőkutyák. Később megfigyeltem, hogy nagynénémék háza felett húznak el minden este. Akkor pár napig a tetőről próbálkoztam a fotózásukkal. Később sikerült kideríteni hogy ezek a repülőkutyák a Royal Botanic Gardenből származnak, csak áttelepítették őket a közelünkbe. Pár nap keresés után sikerült rábukkanni a nappalozóhelyükre is. Felejthetetlen élmény volt a kolóniát közelről megfigyelni és végignézni a kihúzást.

Szürkefejű repülőkutya - Pteropus poliocephalus - Grey-headed flying fox

Kolónia

Fürkésző tekintetek

Suhanás

Batman


Hát ez volt az oka a távol maradásomnak és hogy ilyen sokáig nem írtam. Egy pár szó erejéig megemlékeznék az elmúlt évről is, hiszen közben beleléptünk 2016-ba, Visszanézve a 2015-ös fotóimat azt kell, hogy mondjam, abszolút elégedett lehetek. Rendkívül élménydús és izgalmas év volt parádés befejezéssel. A 2016-os év pedig elképesztően indult. Remélem a folytatás is ilyen lesz. Én azon leszek, hogy idén is sok szép képet és érdekes történetet mutathassak be Nektek!

Üdv. Dávid

8 megjegyzés:

  1. szia Dávid!
    köszi a virtuális kirándulást! :-)
    üdv: Szabó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gábor!
      Nagyon szívesen! Remélem tetszettek a képek. :)
      Üdv. Dávid

      Törlés
  2. Örömteli volt végignézni ezt a nívós, változatos kollekciót! Gratula! U.P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Igen, amellett hogy madarász vagyok, mindig törekszem arra, hogy változatos témákat fotózzak. Örülök, hogy ez Neked is tetszett! :)
      Üdv. Dávid

      Törlés
  3. Nagy kaland, fantasztikus képek. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Szemet gyönyörködtető képek és megkapó élménybeszámoló. Még nagyon sok ilyet kívánok Neked! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés