2016. szeptember 25., vasárnap

Röpke nyár

Évszakok közül a nyarat kedvelem a legkevésbé. Még nyár elején lehet sok érdekes témát találni: javában tart a költési- és vegetációs időszak. De utána kicsit lecsendesül minden. Majd a vonulás megkezdésével indul be újra az élet. Ezt a holt időszakot most ki is hagytam, mivel nyáron meg kellett kezdenem a szakmai gyakorlatomat. Ez egyfelől jó hír, mivel ezzel beértem a diploma felé vezető út finish-ébe. De előbb vissza a nyár elejéhez!

Telenként sok nagy bukóval lehet találkozni a Dunán, de egy pár éve találtak átnyaraló példányokat is. Nem csak átnyaralnak ezek a példányok, hanem sikeresen költenek a Dunakanyarban! Idén nekem is sikerült megfigyelnem először a revírjét védő hímet, majd később egy alkonyati órán a családot is.
Nagybukó család (Mergus merganser)
Holdkelte
A nyáron megszokott hatalmas zöld tömegben felüdítő látványt nyújtott a szibériai nőszirom, amely a nedves rétek dekoratív növénye.
Szibériai nőszirom - Iris sibirica
Nőszirom erdőben
Nőszirom csokor
Nőszirom ágyon
Nyár elején végeztem a szakdolgozatomhoz szükséges felméréseket. A szakdolgozatom a füleskuvikok élőhelyválasztásáról szól. Minél többet foglalkozok velük, annál jobban megkedveltem ezeket az apró baglyokat. Hazánk második legkisebb bagoly fajáról van szó, aki egyben az egyetlen vonuló. Aránylag rövid időt töltenek hazánkban, májusban érkeznek, és augusztus végén már útnak is indulnak Afrikába. Nap közben szinte lehetetlen észrevenni őket, mert fakéreghez hasonló mintázatuk „láthatatlanná” teszi őket. Éjszaka viszont jellegzetes füttyögésük jól felismerhető. Sőt „énekük” egyszerűsége miatt én is könnyen megtanultam utánozni a füttyöt, így könnyen válaszra lehetett bírni őket. Nyaram legjobb élményeiként tartom számon, amikor sikerült behívni a füleskuvikokat, és képet készíteni róluk. Illetve még kézben is foghattam öreg madarakat és fiókákat is.
Füleskuvik - Otus scops
Figyelő szemek
Füleskuvik fiókák
Vércseládában költő füleskuvik ritkaságnak számít
Idén sem maradhatott el a fotóstábor, ahol szokás szerint nagyon jó volt a hangulat, és mindenki sok szép képpel gyarapíthatta fotó- és élménygyűjteményét.
Leveli béka - Hyla arborea
Sárga korona
Tövisszúró gébics - Lanius collurio
Szitakötő vacsora
Augusztusban volt idő egy 4 napos „nyaralásra”, idén Csehországot látogattuk meg. Az ország északi határán fekvő Cseh Svájc névre hallgató terület elképesztően gyönyörű a maga vadregényességével. Nekem a legnagyobb élményt a sok vízirigó okozta, mivel eddig még nem találkoztam ezzel a fajjal. A magasabb hegységek tiszta vízű patakjain él ez a madár. Valamikor hazánkban is gyakori volt, de már nem alkalmasak a magyar középhegységek patakjai a szennyezettségük miatt. Bízok benne, hogy lesz majd változás és újra elterjed hazánkban is a vízirigó.
Napnyugta a Kamenice-patak völgyében
Élet a semmiből
Holtfa a fenyvesben
Nyírek a fenyvesben
Fenyves madártávlatból
Vízirigó - Cinclus cinclus
Vízirigó - Cinclus cinclus 
Sebes patakon
Kisgömböc
Idő közben beléptünk az őszbe… Végre megint kedvemre való idő következik. Időm és kedvem is egyre több lesz kimenni barangolni. Az őszi kikericsek idén is nagyszerű lehetőséget biztosítottak a makrófotózáshoz. Megérte hajnalok hajnalán felkelni, mert a felkelő nap a harmatos virágokkal igazi csoda világot varázsolt a keresőbe.
Kikerics és a tűzgolyó
Hajnali balerina
Őszi kikerics - Colchicum autumnale
Legelő éke 
Hajnali harmatban
Az továbbiakban nagy tervek, fejlesztések vannak kilátásban, ezeknek most zajlanak az előkészületei. De majd minden fontosabb eseményről lesz beszámoló, ha eljön az ideje. Addig is mindenkinek kellemes nézelődést itt a blogon, és szép fényeket kint terepen!

Üdv: Dávid

1 megjegyzés: